2021. február 11., csütörtök

Interjú Menyhei Mónikával, a magyar szerzők egyik őrangyalával

Menyhei Moncsi, köszönöm, hogy elfogadtad a felkérésemet. Főként a magyar szerzők segítéséért szívvel-lélekkel végzett kiemelkedő munkáddal kapcsolatban szeretnék kérdezni tőled. 

 


Aurora: 
Mi volt az a könyvélmény, ami megszerettette veled az olvasást?

Moncsi: Az első olvasási élményem, ami elvezetett ide, ahol most vagyok, az a diákszállón volt már 10 éve. Jesszus de öreg vagyok! :) A szóban forgó könyv a Vak végzet volt Lorraine Heath-től. Ez a könyv indított el az úton. A magyar irodalom iránti érdeklődésemet és szeretetemet pedig a 2015-ben megjelent Anna L. Green: Remény hajnala c. könyvnek köszönhetem. Mert az ő könyve indított el bennem valami tiszteletfélét a magyar írók iránt, és az ő hatására olvasok a mai napig egyre több magyart, a külföldi szerzők mellett.

Aurora: 
Milyen műfajban olvasol a legszívesebben? És melyik az a műfaj, ami távol áll tőled?

Moncsi: Sokféle műfajban szívesen olvasok. A romantikustól a light horrorig szinte minden jöhet. Egy műfaj van, amiben még nem olvastam; az a sci-fi. Hogy ez távol áll-e tőlem, fogalmam nincs. A véres, részletes horror regények és a gyermek, illetve állat bántalmazásról szóló könyvek nagyon távol állnak tőlem.

Aurora: 
Hogy jött a Beszélgessünk az írókkal csoport ötlete? Milyen reményeket fűztél hozzá? Bejöttek a számításaid?

Moncsi: A Beszélgessünk az írókkal csoport ötlete úgy pattant ki a fejemből, hogy szerettem volna, először is egy helyen tudni az író ismerőseimet. Mert megmondom őszintén, egyre többen lettek, és már fogalmam sem volt róla, hogy ki az író és ki a kolléga, családtag, ismerős. Így valamilyen megoldást kellett találnom rá. Így alakult meg a csoport, aztán azt vettem észre, hogy az emberek elkezdtek embereket meghívni a csoportba és elindult valami, ami meglepett, mert nem gondoltam volna, hogy egy ötlet, amit eredetileg nem ilyen csoportnak terveztem, sőt semmilyennek sem terveztem, elindult. Ez a mai napig felfoghatatlan számomra és egyben nagy öröm is, hogy én ebben nem láttam lehetőséget, de más mégis meglátta benne, és akaratlanul is, de elindultunk egy úton.
Nem fűztem hozzá reményeket őszintén megvallva, tehát így csalódni sem tudtam, csak kellemesen meglepődni. De most, hogy elindultunk és májusban leszünk egy évesek, egyre több reményt fűzök hozzá. És szerencsére nem egy-két nagyot, hanem sok aprót, amit szép lassan megvalósulni is látok.
Igen, bejött minden eddig, amire számítottam, a jók és a rosszak is egyaránt.

Aurora: 
Mi számodra a legélvezetesebb és a legnehezebb dolog, ami ennek a csoportnak az igazgatását érinti?

Moncsi: Számomra az a legélvezetesebb dolog a csoportban, hogy látom, milyen jó kis csapat kezd kialakulni. Mennyire összetartóak és segítőkészek tudnak lenni egymással a csoporttagok. Ez nekem nagy segítség részükről. De talán a sok aktivitás, ami mutatja, hogy jól érzik magukat, a legszebb és legélvezetesebb dolog a számomra, mert látom azt, hogy megéri mindaz, amit csinálok/csinálunk az admintársakkal.

Szóval ezúttal is szeretném megköszönni Kovács Áginak és Megyeri Juditnak, hogy segítenek a csoporttal kapcsolatban, mert tudom, hogy nélkülük nem tudnám vezetni. Hálás vagyok a sok segítségért, türelemért és támogatásért. És köszönöm nekik, hogy a nehéz időkben sem hagynak magamra. Mert nem könnyű egy ekkora létszámú csoportot vezetni. Sok emberre kell figyelni, és ha valami szabálytalanság merül fel, azonnal lépni. És el is érkeztünk a kérdés azon részéhez, hogy mi nehéz nekem a csoportom vezetésében. Az odafigyelés és az állandó jelenlét, ez az időhiány miatt, és azért, mert munka mellett csinálom az egészet. 2 műszakban dolgozom így hol a délelőttjeim, hol pedig a délutánjaim foglaltak, így nem tudok annyit a csoportban lenni, amennyit szeretnék. Ezek nehézséget okoznak, de igyekszem, hogy amennyire az időm és a szünetek lehetővé teszik, jelen legyek. A hétvégék mások, mert azokat a csoportomra fordítom, jobban helyt tudok állni és figyelni tudok az eseményekre.

Aurora: 
Hogy jössz ki a magyar írókkal? Mennyire egyszerű velük dolgozni?

Moncsi: Milyen egyszerű kérdés, és mégis milyen összetett rá a válasz. Vannak írók, akikkel nagyon jól kijövök, szinte baráti kapcsolatot ápolok velük. Vannak olyan írók, akikkel semleges a kapcsolatom, ők vannak kevesebben. Velük is jól kijövök, mégis tartjuk a távolságot, egyszerűen nem nyílt módunk jobban megismerni egymást. Rajtuk kívül vannak problémás esetek is, hiszen nem mindenkivel tud kijönni az ember, így akadnak nézeteltérések, amik lehetnek zavaróak vagy irritálóak. De azt elmondhatom, hogy én próbálok mindenkivel türelmes és rendes lenni, bevallom ez nem mindig sikerül.

Nem mondanám, hogy nehéz velük együtt dolgozni, főleg azért nem, mert próbálom mindig megtalálni velük a közös hangot, és keresem azt a bizonyos arany középutat, hogy nekik is, és nekem is könnyebb legyen az együttműködés. De ez is egy olyan dolog, hogy vagy sikerül vagy nem. Volt, hogy a csoportomban vagy a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnál meggyűlt a bajom 1-1 íróval. Volt olyan is, aki nem volt hajlandó velem együtt dolgozni, de ezt nem vettem a szívemre, hiszen nem vagyok én sem tökéletes, és ugye nem is felelhetünk meg mindenkinek.

Aurora:
Gondolkodtál már valaha azon, hogy könyvet írj?

Moncsi: Igen gondolkoztam rajta, és el is kezdtem írni 1-1 történetet, de hogy ezek megjelennek-e valahol valamikor, még nem tudom. Talán, ha elindítom a blogom, és lesz annyi bátorságom, hogy legalább ott publikáljam, akkor olvasható is lesz. De hogy az írás mennyire lesz az én világom, az majd kiderül.

Aurora: 
Mik a jövőre vonatkozó terveit? Esetleg kipróbálod a blogolást is?

Moncsi: Sok tervem van a jövőre nézve. Egyik ilyen, hogy egyre több módot találjak ki arra, hogy az olvasók megismerjék a magyar, azaz hazai vagy a külföldön élő magyar írókat. Mindüket szeretném majd bemutatni. A másik, hogy továbbra is segítem a hazai írókat, ahogyan erőm és energiám engedi.  A blogolást is tervezem, csak még nem választottam neki nevet. Van olyan tervem is, amit eddig is csináltam, hogy a saját üzenőfalamon mutatok be egy-egy magyar művet borítóval együtt. Igyekszem a kortárs művészek közül választani, de régebbi írók művei is fel-felbukkan. És még számos ötletem van, amik arra várnak, hogy megszülessenek, vagy megvalósuljanak.

Aurora: 
Ha kifognál egy aranyhalat, ami teljesíti három kívánságod, de csak a magyar szerzőkkel kapcsolatban kívánhatnál, mi lenne az?

Moncsi: Ezen a kérdésen alaposan elgondolkodtam. Szinte az összes kívánságom számukra összetett lenne. Mert ezeket az 1-1-1 kívánságokat az aranyhal vehetné számtalan sok kicsinek.

De lássuk:
1. Az első kívánságom számukra az lenne, hogy legyenek először is egészségesek, boldogok, kiegyensúlyozottak, és álljon mellettük egy türelmes család, akik segítik őket az úton.

2. A második kívánságom az lenne, hogy itthon Magyarországon is megkaphassák azt a segítséget, amit a sok külföldi társuk. Azaz olyan ember segítségét, ami segít nekik elindulni az úton. Hogy mit értek ez alatt: segít kiadót keresni, biztosít nekik marketing felületet, segít nekik a reklámozásban, a kiadásban és mindenben, amiben csak tud. Mellettük áll még akkor is, ha elbizonytalanodnak, elbotlanak az első akadályban, vagy amikor elbuknak és segít neki felállni, hogy ne adják fel az álmaikat.

3. A harmadik, és egyben utolsó kívánságom a sok olvasó, a sok visszajelzés, és a türelem lenne számukra.

Aurora:
Szerinted mennyire divat olvasni ma Magyarországon? Az írók mennyire tudnak érvényesülni ebben a szakmában?

Moncsi: Én úgy vettem észre, hogy az olvasás terén vannak hullámvölgyek. És hogy a mostani helyzetnek köszönhető-e, vagy annak, hogy az emberek éhesek a jó történetekre, vagy csak fejleszteni szeretnék a szókincsüket, de egyre többet olvasnak. Hogy ez mennyire lett divat, azt nem tudom. Szeretném azt hinni, hogy újból divatba jön kicsiny hazánkban, és egyre többen olvasnak majd, és nem csak azért, mert divat, hanem azért is, mert kikapcsolja őket. Szeretném, hogy megismerjenek egyre több hazai vagy külföldi írót, és merüljenek el a világaikban. Kívánom nekik, hogy nyissanak a világ felé, és bővítsék a tudástárukat, szókincsüket és nézetüket.

Én, mint kívülálló olvasó, úgy érzem, az az igazán fontos kérdés, hogy mennyire tudnak érvényesülni az írók ebben a szakmában, hiszen ez változó. Nekem az a véleményem, hogy egy író először magának ír, ezután az olvasóinak. Valaki terápia céljából ír, valaki hobbiból, valaki unaloműzés céljából. Ahány író és annyi indok van, így nehéz megmondani, ki mennyire tud érvényesülni ebben a szakmában. Szerintem az érvényesüléshez a legfontosabb tulajdonságok a türelem, kitartás és a bizalom. Türelem, mert egy történet sem egy nap alatt születik és íródik meg. Kitartás, mert ez az út is rögös, és tele lehet buktatókkal, bár ez a többi szakmában is így van. Bizalom és remény azért, hogy elhiggyék, amit csinálnak, az jó. Bár ha beleadja az illető a szívét és lelkét, akkor nem lehet gond, csak végig kell menni ezen a rögös úton.
De én bízom benne, hogy ha elég kitartó valaki, és tényleg ez az álma, akkor eléri a célját és tud majd érvényesülni ebben a szakmában, legyen akármilyen nehéz is. Mert valljuk be, sok nehézséget rejt ez a hivatás, hiába szép és nemes.

Moncsi: Én köszönöm, hogy felkerestél a kérdéseiddel, és hogy lehetőségem nyílt válaszolni ezekre. Jó volt beszélgetni. Igyekeztem a legjobb tudásom szerint megválaszolni a kérdéseket, és remélem, kielégítettem a kedves olvasók kíváncsiságát is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése