2020. április 11., szombat

Interjú Elyn Vee N. írónővel

„ Nálam nem volt döntés. Én csak sodródtam az árral. Poénnak indult az egész, és véletlenül könyv lett belőle…”

Elyn Vee N. írónőt kérdezgettem az írói szokásairól, könyveiről és jövőbeni terveiről.

1. Mit érdemes tudni rólad azoknak, akik esetleg nem ismernek még?

Elöljáróban annyit, hogy csak másfél éve foglalkozom könyvkiadással, de nagyon szeretem. Olyan, mint egy kis rejtett világ a számomra. Self-publishing szerzőként kezdtem, mert úgy éreztem szükségem van a szabadságra. Nem is nagyon kerestem kiadókat. Úgy gondoltam, nem sok esélyem van bekerülni, és ez így is volt. Talán egy-két helyről jeleztek csak vissza, de ott át is lettem verve sajnos, sok más írótársammal együtt. Úgy gondoltam jobb, ha inkább a saját utamat járom. Aztán idén januárban megtaláltam a Books Dreams kiadót, amit egy nagyszerű magyar írónő vezet, és jelentkeztem. Nem akartam elhinni, hogy sikerült. Hetekig szürreális volt számomra az, hogy bizalmat kaptam, és az is, hogy végül rászántam magam a jelentkezésre. Sok volt az, hogy mindent én csináltam, és munka, tanulás mellett, sem időm, sem energiám nem volt már arra, hogy egyedül dolgozzam a könyvterjesztéssel.


2. Szerinted eldönthető az, hogy valakiből író lesz? Nálad ez döntés kérdése volt, vagy csak jött a dolog magától?

Én azt gondolom tanulható, és kell is folyamatosan tanulni, fejlődni. Talán nem árt azért, ha van egy kis érzéke is az embernek hozzá, de szerintem az írás szeretete az, ami jó alap tud lenni. Viszont mondom, hogy rengeteget kell tanulni folyamatosan, és újabb célokat, szinteket kitűzni magunk elé. Én személy szerint így érzem. Nálam nem volt döntés. Én csak sodródtam az árral. Poénnak indult az egész, és véletlenül könyv lett belőle…

3. Hogyan ülsz neki a regényeidnek? Milyen szokásaid vannak? 

Amikor összhangban vagyok azzal, hogy most írni akarok, és befogadó vagyok az ihlettel kapcsolatban, akkor ülök le, és olyankor elég sokat tudok írni. Utána egy-két napig lehet nincs semmi, de erőltetni nem szoktam, mert az nálam nem működik. Elég sokszor megálmodok cselekményeket, és reggel leülök felvázolni azokat. Rendszeresen relaxálok is. Tapasztalataim szerint ilyenkor fogékonyabb az agyam, és könnyebben ráhangolódom a munkára is.


4. Melyik karaktered áll a szívedhez a legközelebb?

Eddig talán Liberty Johnson a Piszkos lelkek második részéből. Ez nagyon furcsán fog hangzani, de a csaj eléggé elzárkózott előlem, és hónapokra felfüggesztettem a könyv írását. Nemrég álltam neki folytatni. Aztán levontam a párhuzamokat. Én fordítottam hátat, saját magamnak. Liby teljesen engem testesít meg, és ezt valahogy tudat alatt csináltam… Ahogy ő fejlődik, vele teszem meg én is.

5. Több író is nyilatkozott már arról, hogy a zene és a filmek nagyon inspirálóan tudnak hatni rájuk. Téged mi szokott megihletni írás közben?

Ugye említettem a relaxálást. Amikor kikapcsolom az agyam. Meg persze zene is. A zene mindig. Persze van, hogy egy másik könyv, vagy film kivált belőlem valamit, de nem is igazán ihletet szerzek ott, hanem motivációt arra, hogy egy hasonlóan kifejező sztorit tudjak alkotni. Meg persze amit a világban látok. Csak kimegyek az utcára és figyelek. Vagy az emberi kapcsolataim. Minden, ami valami meghatározó élményhez köt.

6. Milyen könyveket szoktál olvasni?

New Adult könyveket, de azokat minden mennyiségben. A példaképem Mia Sheridan és Elle Kennedy. Az ő könyveiket bárhol és bármikor szívesen újraolvasom.


7. Milyen más hobbijaid vannak az írás mellett, amivel szívesen ütöd el az idődet?

A zenével foglalkoztam évekig, aztán pedig volt egy nagyobb kihagyás, most pedig újra elkezdtem vele foglalkozni. A Berklee Coursera oldalán szereztem oklevelet dalszerzői képzésen, és most csinálom a zeneművészet alapjait. Nagyon hiányzott már, és úgy érzem itt volt az ideje, hogy visszatérjen az életembe. A Zivatar sorozatom harmadik részében nagy teret kap a zenei világ. Két dalt írok is a könyvhöz, amit majd QR kód segítségével lehet elérni.

8.Milyen visszajelzéseket kapsz, és ezeket hogyan kezeled?

Többnyire jót, illetve sok építő jellegű kritikát, amiket nagyon szívesen veszek. Persze néha becsúszik egy-két negatív, de azok is nagyon kulturált vélemények. Volt, aki mondta, hogy sajnos neki ez nem tetszett, két csillag, de ettől még nyitott rá, hogy talán egy másik könyvem megtetszik neki. Ennek nagyon örülök, de mondtam neki is, hogy nem bánt, ha nem ad esélyt. Nem lehet mindenkit szeretni, és nincs olyan mű, ami mindenki számára jó, amit mindenki be tud fogadni. Én sem szeretek minden könyvet, nekem sem tetszik minden. Én sem várom el ezt mástól. Néha fáj látni, hogy valaki mennyire nem tudja elfogadni, hogy nem tetszik valakinek a könyve. Szerintem ez elkerülhetetlen, és attól, mert nem tetszik neki, nem kell savazni, mert szíve joga eldönteni, mi számára jó, és mi a rossz. Ilyen az élet. Szólás, szabadság. (Többnyire…)

9.Kiknek ajánlanád a regényeidet?

Azoknak, akik szeretik a humorral, és egy kis drámával átszőtt romantikus történeteket. Akiket érdekelnek a hétköznapi problémákról, emberi kapcsolatokról, belső konfliktusokról szóló könyvek. Ahol talán kicsit együtt zuhanhatunk és repülhetünk magasba a szereplőkkel.


10. Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Tervben van a Piszkos lelkek és a Zivatar második részének a kiadása júliusban, melléjük egy ajándék Piszkos lelkek novellával, illetve év végén a Zivatar harmadik része, és a Coeur d’Alane duológia első része, a Bloody Cherry. Hát a jövőt illetően tervek, tervek, és tervek, de magamat ismerve egyelőre jobb, ha inkább nem ígérek előre semmit. 

Itt találod az írónőt:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése