2020. április 19., vasárnap

"Tudatni kell az olvasókkal, hogy igen MAGYAR íróról van szó." - Interjú Kovács Ágival, a Magyar Szerzők könyvei Magazin és Egy Hallássérült Lány Blogja főszerkesztőjével


Kovács Ági, az Egy Hallássérült Lány Blogja és a Magyar Szerzők Könyvei Magazin vezetője álmodott egy nagyot és elkezdte összegyűjteni a magyar kortárs alkotók álneveit. Jelenleg a lista több, mint 1000 nevet tartalmaz, és folyamatosan bővül. Szeretném, hogy egy kicsit belelássunk ebbe a folyamatba, így feltettem Áginak egy pár kérdést a témával kapcsolatban!



Bella: Mikor fogalmazódott meg benned, ennek a projektnek az ötlete?

K.Á.:Igazából nem ötlet volt, hanem egy csoportban láttam meg ezt a listát. Azóta sem tudom, ki készítette eredetileg a listát, így övé az érdem. Amikor megláttam, még annyira nem gondoltam bele, hogy bővítsem a listát. Sok idő telt el, mire azt mondtam, bővítsük. Ugyan, mi baj lehet ebből? Gondoltam én. Aztán 2017- ben nemcsak személyes oldalamra tettem fel, hanem a könyves blogomra is.


Szóval jelenleg egyedül csinálom a listát. Végül is nem baj, jól van ez így.

Bella: Hogyan fogtál hozzá a megvalósításhoz? Nehéz volt elkezdeni?

K.Á.: Egyáltalán nem volt nehéz. Csak utána kellet nézni, hogy molyon fent van-e az adott könyv és valóban magyar szerzőt takar-e. S, ha mindez meg van, mehet is a listára. Vannak, akik meg is kérdezik, miért nem került fel. Pedig abszolút nem állt szándékomban, kihagyni senkit. Igyekszem mindenkit feltenni a listára.

Bella: Mennyi időt töltesz a lista frissítésével?

K.Á.: Amennyit tudok, időm engedi. Igyekszem frissíteni a listát. Amint meglátok egy nevet, azonnal megnézem, hogy magyar szerző-e és van-e megjelent könyve. Havonta legalább 2-szer, mindig átnézem a listát és pótolom, ha van új név.

Bella: Te keresed fel ez ügyben az írókat, vagy ők szólnak neked?

Írók szólnak nekem, hogy ha tudom, tegyem fel.  Egyébként, mindig teszek fel felhívást, hogy aki szeretne felkerülni, vagy nincs a neve a listán, privátban jelezzék nekem.

Bella: Egy ideig együtt dolgoztatok a listán, Robin O’Wrightly-val. Mióta elváltak útjaitok, hogy halad a gyűjtés? Nehezebb egyedül?

K.Á.: Igen, sajnos szétváltak az útjaink. Semmivel sem lett nehezebb, mint eddig. Ahogy szoktam, ugyanúgy gyűjtöm a neveket, csak most egymagam és nem közösen. Haladásról annyit lehet mondani, hogy pár névvel növelem a listát. Igyekszem figyelni, utánajárni és persze bővíteni. Igazából nem is tudom, miért váltunk szét. De, hálás vagyok az eddigi munkájáért, hiszen nélküle ennyi névvel nem lett volna bővítve.

Bella: Meddig tervezed folytatni a gyűjtést? Van valamiféle időlimit, vagy tart, amíg találkozol új névvel?

K.Á.:Tart, amíg vannak új írói nevek. Ennek nincs limitje, hiszen azt kell, hogy mondjam, szinte mindennap van új szerzőnk. Hazánkban és sok olvasó, nagyon nem is tudja, hogy mennyi magyar alkotó van. Láttam olyan kérdést, hogy K.M. Holmes írónő magyar-e. Ebből látszik, hogy folytatnom kell a listát. Tudatni kell az olvasókkal, hogy igen MAGYAR íróról van szó.

Ezúton szeretnék további sok sikert kívánni Ági munkájához! 

Az Egy Hallássérült Lány Blogja elérhetőségei:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése