2020. június 24., szerda

Interjú On Sai írónővel, aki egy csodálatos világot épített nekünk, színes karakterekkel, világokkal. - ("Fejben lejátszom, és majd akkor ülök le írni, amikor már tudom, mit szeretnék.")

Köszönöm On Sai írónőnek, hogy elfogadta az interjú felkérésemet. Régóta figyelemmel kísérem munkásságát és az eddigi megjelent összes kötet a polcomon, pihen. Kedvencem Calderon sorozat könyvei. Nagyon kíváncsi vagyok az írónőre, a munkásságára, hiszen tagja az Aranymosás pályázat zsűrijének. Szó lesz erről is és sok minden másról is.

  
Forrás: Instagram

1.
Mesélnél kicsit magadról? Hogyan kezdődött az írói pályád?

Évekig fióknak írtam, és már több millió leütés állt mögöttem, amikor 29 évesen belecsöppentem az irodalmi életbe. A regényeimbe nem olvastak bele a kiadók, de novellapályázatokat nyertem, és így elkezdtek megjelenni rövidebb írásaim. A sci-fi életben akkoriban úgy vélték, a nők nem tudnak írni, egy üvegplafon volt, így máshol kezdtem publikálni. Már szerkesztőként dolgoztam, amikor első kötetem kijött a Könyvmolyképző Kiadónál 2012-ben.


2.
Miért pont On Sai lett írói neved?

A bonsai elírásából származik, és bloggerként ezt volt a nickem. Az első novellám nem jelenhetett meg magyar néven az antológiában, 2007-ben még külföldi nevet kértek, így B. Onsai lett.

3.
Csak fantasy történeteket írtál vagy próbálkoztál-e már más műfajban írni?

Sci-fivel indultam, a fantasyt jóval később kezdtem el, de írok meséket is.

Forrás: Instagram
Kép: Könyvek_mindenkinek

4.
Jól tudom, hogy részt veszel az Aranymosás zsűrijeként, tudsz erről mesélni? Kik, hogyan kerülhetnek be erre a pályázatra?

Az irodalmi válogatót 2011-ben alapította Katona Ildikó kiadóvezető, és a lebonyolításra engem kért fel. A lényege, hogy teljesen nyílt a pályázat, bárki beküldheti az írását. Ha kiadható szinten van a regény, akkor országos kiadásba kerül, és az író tiszteletdíjat kap, úgy kezeljük, mint profi szerzőt.  De ehhez az is kell, hogy tényleg jó legyen a regény. Ha még dolgozni kell vele, akkor a Rakéta projekt keretében fejleszteni szoktuk.


5.
Számodra mely könyvek állnak legközelebb hozzád? Vannak kedvenc jeleneteid?

Nagyon sokféle könyvet szeretek, például Gail Carriger Lélektelen könyvét is. Kiváló jelenet, amikor egy vámpír modortalan, és úgy akarja megölni a főhőst, hogy nincsenek egymásnak bemutatva. Ilyen neveletlenséget egy úri hölgy nem tűrhet.

6.
Hogyan kezdesz egy történet megírásához? Meddig tart az írás folyamata?

Fejben lejátszom, és majd akkor ülök le írni, amikor már tudom, mit szeretnék. Írás közben sokszor változik a szöveg, de az alapvető jelenetek megmaradnak, csak legfeljebb máshogy jut el oda a cselekmény. Változó, hogy mennyi ideig tart az írás. Az első kötetek általában két-három év gondolkozást és egy-két év írást jelentenek. Míg a második kötetek három-négy hónap alatt elkészülnek.


7.
Amikor készen vagy az adott történettel, ezután mi következik? Hogyan lesz kézzel fogható könyv formájában egy történet?

Elküldöm előolvasóknak és a fanklubnak, ők visszajelzik, ha valami nem érthető benne, vagy egy szál nincs megmagyarázva. Utána küldöm a Könyvmolyképző Kiadóba a szerkesztőmnek. A többit a kiadó intézi, én nem foglalkozom vele. A szerkesztés után a kiadói szerkesztőhöz kerül, aki megszervezi a borítótervezést, a műszaki szerkesztést, az előrendelés lehetőségét a webboltban, illetve elküldi nekem a szerződést. Jön egy korrektor, majd a tördelő, végül a kinyomtatott szöveget még egy korrektor átnézi. Itt visszakapom én is egy utolsó ellenőrzésre. Közben a borítótervező elkészíti a képet. Majd a kiadóvezető (aki a főszerkesztő is) ellenőrzi a nyomdába küldött anyagot, végül jön a nyomtatás. Utána a raktárosok a könyvesboltokba küldik, és a marketingesek reklámozzák.

8.
Mennyire nehéz elkezdeni írni? Van valami rituáléd?

Hajnali négy körül kelek, és akkor kezdek írni. A kávéról leszoktam, most főleg teázom. A teakészítés a rituálém, és a zenehallgatás. Kevés időm van, így akkor ülök le írni, ha van a fejemben folytatás.


9.
 Mit üzennél a kezdő íróknak?

Az írást írással lehet megtanulni, üljenek le, és alkossanak. Ne kedvetlenedjenek el, ha kudarcélmény jön. Kívülről gyakran ismert írók kapcsán csak a sikereiket hallják, de valójában az írói út mindig is hullámhegy és hullámvölgy. Hajózzanak bátran rajta.

Kép: On Sai

10.
Készülsz most valami új történettel? Ha igen, mesélnél róla?

Most fejeztem be a Vágymágusok második részét, A két herceget. Ez egy Vörös pöttyös regény. A következő írásom egy mesekönyv lesz, az Alfabéta Mágustanoda folytatása.

Köszönöm a nagyszerű kérdéseket!

Én köszönöm On Sai!


A könyveket itt tudjátok beszerezni: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése