2020. június 14., vasárnap

Kőszegi - Arbeiter Anita - A barátság


Májusban meghirdettünk egy játékot, melyben kortárs szerzők könyveit értékeljük, majd azt az ország más pontjain elhagyjuk, hogy így népszerűsítsük a magyar irodalmat!
Köszönjük szépen a sok felajánlást és együttműködést, melyet a szerkesztőségünk kapott, nagyon hálásak vagyunk érte!
Jöjjön tőlem az első ilyen értékelés, melyben egy kedves meséről mondom el a véleményemet! 

Kőszegi - Arbeiter Anita 
A barátság


Tartalom:

Csenge már nagyon várja a tavaszt. Ahogy beköszönt a jó idő, az anyukájával neki is fognak a kertészkedésnek a kis teraszon. Ám egy nap Lidérc, a gonosz tündér minden cserepet tönkretesz. Csenge és három kis tündérkéje, Menta, Levendula és Akác mindent megtesznek, hogy megmutassák Lidércnek, mi mindenre képes a barátság.

Vélemény:
4,5/5

Több történetet volt már alkalmam olvasni az írónőtől, melyeket nagyon szerettem. Meséi a gyerekek tanítását helyezik a központba, az őket érintő problémákat, helyzeteket feldolgozva. 
A barátság a Csenge tündérkertje sorozat második kötete, ahol a címszereplő kislány kertészkedéssel kapcsolatos kalandjait követhetjük nyomon. 
Virágültetés közben megismerkedik egy rosszcsont tündérrel, aki folyton tönkretesz mindent maga körül és ezért nem szereti senki. 
Azt gondolom, hogy Anita nagyon fontos problémát vetít fel: nem biztos, hogyha valaki rosszalkodik, azt valóban ártó szándék vezérli és ez különösen igaz a gyerekekre. Legtöbb esetben csak így akarják felhívni magukra a figyelmet, mert egyedül érzik magukat. Sokszor inkább választják a szidást, hiszen így arra az időre foglalkozva van velük. 
Ezt azonban a környezetüknek, - legyen az bármilyen korosztály -, nem egyszerű megélni és kezelni. Frusztrációt okozhat, ha valaki folyamatosan csak az ellenkezőjét teszi annak, mint amit elvárnánk tőle. 

Mi, felnőttek képesek vagyunk a dolgok mögé látni: de a gyerekekkel megértetni azt, hogy miért teszi tönkre a rajzát vagy piszkálja folyton a pajtása, nem egyszerű feladat. Pláne akkor, ha hozzánk közelálló személyről van szó, hiszen ilyenkor mi is érintettek vagyunk a témában.
Az írónő ezt úgy próbálta megértetni, hogy egy gazdagon illusztrált, könnyen olvasható és megérthető történetet talált ki és formált a  kicsik nyelvére. 
A sok színes kép, és az életszerű helyzet, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ez az üzenet célba érjen.

Bár nem hosszú meséről beszélünk, mégis olyan életigazságra tanít, hogy bátran ajánlom, nemcsak kisgyermekek számára.  Ám, hogyha szülőként veszed a kezedbe, egy dolgot megemlítenék: kislányos anyukák/apukák előnyben, hiszen a kertészkedés illetve a tündérkék jellemzőbben az ő fantáziájukat mozgatják meg!

Írta: Isabel
A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése