2020. november 1., vasárnap

Dobó Dorottya: A Zapumai kóbor villamos ''Először is szeretném leszögezni, hogy ezt a könyvet 1O éves kortól ajánlom. Hogy miért? Mert ez nem egyszerűen egy mesekönyv, hanem inkább egy ifjúsági kaland regény egy kis krimi beütéssel. ''

Először is szeretném megköszönni az írónőnek, Dobó Dorottyának és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy elolvashattam ezt a számomra inkább ifjúsági könyvnek tűnő történetet. Véleményem szerint ez több volt, mint mese.

Dobó Dorottya:
 A zapumai kóbor villamos




Rajzolta: Buzási Viktória

Tartalom:

 A főhős egy kiskamasz fiú (Tomi), aki egy véletlen folytán puli kutyájával együtt fönt ragad egy sofőr nélkül útnak indult szellemvillamoson. Eltökélten keresi az apró jeleket amik választ nyújtanak neki a villamos rejtélyére, közben pedig Zapuma városának villamosigazgatási központjában is találgatások indulnak, hogy milyen titok állhat a jármű elszabadulásának hátterében. Szándékaink szerint elsősorban 8-10 éves gyerekek ízlését célozzuk meg, de nagyobbak számára is szórakoztató olvasmány lehet (villamosrajongók előnyben).


Értékelés:
5/4


Először is szeretném leszögezni, hogy ezt a könyvet 1O éves kortól ajánlom. Hogy miért? Mert ez nem egyszerűen egy mesekönyv, hanem inkább egy ifjúsági kaland regény egy kis krimi beütéssel.

Megmondom őszintén, nem az én asztalom ez a műfaj, de ezt a történetet mégis izgatottan és érdeklődéssel olvastam el, alig röpke pár óra alatt. A történet hiába rövid, de minden egyes lapja izgalmakkal van tele.

Gyermekként szerettem azokat a meséket és történeteket, amiknek volt mondanivalója. Ahogy ennek a történetnek is volt, többek között az, hogy ne ítélj el senkit se saját tapasztalatok hiányában. Vagy hogy az összetartás és a barátság ereje milyen fontos.

Általában ilyen könyveknél nem nagyon tapasztaltam olyat, hogy lenne benne olyan személy, aki idegesítő jellem. Viszont ebben a könyvben volt ilyen, méghozzá nem más, mint Horgas Kelemen. Valahogy a túlbuzgóságával és a vádaskodásával kicsit az agyamra ment.

De kedvenc szereplőim is akadtak: pl. Tomi és Bogi. Őket megszerettem.

Na, de akkor jöjjön egy pár szó a történetről.

Most úgy érzem, nehéz lesz véleményt írnom Tomi és Bogi kalandjairól, hogy ne legyek spoileres, de megpróbálom. Na, szóval az egész történet úgy kezdődik, hogy Tomi munka közben leül egy kicsit pihenni, az egyik villamoson. Egyszer csak észreveszi, hogy az ajtók bezáródnak és elindul vele együtt a sárga masina. Itt még azt hiszi, hogy az egészet csak álmodja. Pedig nem, mert tényleg elindult a szerelvény vele együtt egy titokzatos kalandra. Persze a fiú nincs egyedül, de ezt ő még nem tudja, mert nem csak a kutyája Guszti van ám ott vele, hanem a villamos tetején ott fekszik Bogi is. Egy álmodozó lány, aki a felhőket nézte, és a történetüket próbálta megfejteni. És ott volt még mellettük a vezető fülkébe bezárva Jázmin, akiről sokáig nem is tudtak. Tomi és Bogi első találkozása nem egy hétköznapi találkozásra sikerül, ugyanis Bogi szó szerint az ablakon toppan be a fiú és kutyájának az életébe. Az ő kapcsolatukat először hitetlenkedés és kételkedés lengi körül, később pedig az összefogás. A kislány megmutatja a fiúnak azt, amit egy gyermeknek meg kell tanulnia és meg kell tapasztalnia, ami nem más, mint a fantáziák világa. Tomi először kételkedik Bogi minden szavában. Aztán egyszer csak felmegy vele a villamos tetejére, és minden megváltozik. Eközben otthon, Zapumában folyik a nyomozás és a találgatások a villamos elindulásának körülményeiről. Vajon ki vezeti a szerelvényt? Hol lehet a kis Jázmin? Tomi valóban benne van a rablásban? Ehhez hasonló kérdések merülnek fel a lakókban és az olvasókban is olvasás közben.

Ez a történet valójában arról is szól, hogy három gyermek három napon keresztül egy kutyával van összezárva egy villamosban. Sem víz nincs náluk, sem étel. Nem tudják, hogy hová tartanak, és mikor állnak meg, vagy egyáltalán megállnak-e valahol. Csak egymásra számíthatnak. Nem tudják, mikor jön meg a segítség, vagy egyáltalán érkezik-e majd.

Sok kalandban lesz részük, még úgy is, hogy csak a felhőket nézik.

A királylány és segítői, illetve a boszorkány történetét is megismerhetjük Bogi meséje alapján. S ez a történet számukra sokat fog jelenteni a továbbiak során.

De be kell vallanom, kicsit csalódott is vagyok, mivel vége lett a történetnek. Nem érzem összecsapottnak, csak rövidnek. Lehetett volna hosszabb is a könyv, és kicsit jobban kidolgozott. Néhol vannak hiányosságok, de ezt egy következő résszel, mondjuk, ki lehetne egészíteni. A nyomozós vonal tetszett, de számomra rövid volt. Kicsit lehetett volna ezen is alakítani még. Sőt szívesen olvastam volna többet arról is, hogy mi történt a polgármester és az elkövetők között. Sajnos sok olyan dolog van ebben a történetben, ami hiányos. De ettől függetlenül az alapötlet jó. Tetszett. A fiatalok élvezni fogják, és véleményem szerint izgatottan fognak arra gondolni, milyen kalandokban vehet még részt Tomi és Bogi együtt.


A Zapumai kóbor villamos facebook oldala

Zapumai villamos weboldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése