2022. április 8., péntek

Sükösd Tünde: Jamaica "Könnyed, szórakoztató, romantikus nyári olvasmány. Imádtam"

Szeretném megköszönni Sükösd Tünde írónőnek és Kovács Ági barátnőmnek azt a meglepetést, hogy elolvashattam az írónő első megjelent regényét, a Jamaicát, amely egy könnyed, humoros, romantikus történet. Bármelyik évszakban kellemes olvasmány lehet.

Sükösd Tünde: Jamaica

Tartalom:


Levente és Olivér hétköznapi srácok. Egy nap olyan lehetőségük adódik, amiről álmodni sem mertek volna korábban. Oli bátorsága és Levi pókertudása meghozza a gyümölcsét. Izgatottan indulnak el Jamaicába. Érzik, hogy életre szóló élményben lesz részük, s akkor még nem is sejtik, hogy a nyaralás milyen mértékben lesz hatással az elkövetkezendő éveikre.

A repülőúton összetalálkoznak két problémáikat feledni akaró lánnyal, Miával és Allie-vel. Kapcsolatuk kezdete nem alakul felhőtlenül. Vajon a későbbiekben ki tudják majd küszöbölni egymás iránt érzett ellenszenvüket? Milyen kalandok várják a fiatalokat Montego Bayben? A történet végére választ kaphatunk kérdéseinkre, és betekintést nyerhetünk a jövőjükbe.

Véleményem:
5/5

Szerintem nem hiába választotta az írónő éppen ezt a címet, mert a regény nagyobb része Jamaicán játszódik, míg a kisebbik Magyarországon. A könyv bemutatja az ottani tengerpart szépségét a szereplők szemén keresztül és a lehetőségeket, amiket egy turista kipróbálhat.

A történetet három részre osztja az írónő: Jelen, közeli jövő és a távoli jövő. Ezt szeretném én is így szétszedni nektek az értékelésemben.
Az alaptörténet pár mondatban:
A történetben megismerhetünk egy testvérpárt, Olivert és Leventét, akik szüleik válása után az édesanyjukkal maradtak. A fiúk a családi vállalkozásban dolgoztak az apjuknál. Oli, mint burkoló, Levi pedig, mint kőműves. Egyik este Levi látta a Facebookon, hogy egy bárban pókerpartit rendeznek, aminek a fődíja egy két hetes jamaicai utazás. Ezt el is meséli a testvérének és azt is, hogy gondolkozik azon, hogy benevez, csak sajnálja rá az 50. 000Ft-t, mert mi lesz, ha veszít? Így Oliver nevezi be az öccsét, mert bízik benne. És láss csodát, Levente megnyeri a versenyt.
Mia és Allie két fiatal lány, akinek összetörték a szívét, így úgy határoznak, hogy becsukják két hétre a szalonjukat, és Jamaicára mennek felejteni. De a repülőgépen a két fiú mellé szól a jegyük. A lányok már itt kinyilvánítják a nemtetszésüket és ellenszenvüket az erősebbik nem iránt.
Itt még nem tudják azt, hogy milyen meglepetés vár rájuk Jamaicán.

1. rész:
Az első rész a fiatalok első jamaicai utazásáról szól. Ahol is Oli és Levi megismerik Miát és Allie-t, azt a két lányt, akikkel a repülőgépen együtt utaztak ide. Egy szállodába kerülnek, sőt egy emeletre is. Az első napon Mia raszta hajába beleragad egy bogár, és a lány sikítva végigszalad a tengerparton, hogy szedje ki valaki a hajából. Levi utánairamodott, leteperte a homokba és a zöld bogarat kivette a lány hajából. Mia először felháborodott, majd megköszönte a segítséget. Este a bárban újra találkoztak a fiatalok, de külön asztalnál ültek. Most a két fiú a két részeg lányt egy fiúkból álló csapat karmai közül mentette meg, akik tapogatták őket. Reggel, mikor felébredt Mia és Allie, azt sem tudták, hol vannak. Mikor meglátták Levit és Olit, megijedtek, hogy valami történt köztük az éjszaka. Először húzták őket a fiúk, de aztán mégis elmondták nekik a történteket. Itt kezdődött el a négy fiatal közös nyaralása és kapcsolata.

2. rész:
A történet 5 évvel később folytatódik, amikor is a lányok és a fiúk felejteni mennek Jamaicára. De persze külön. A fiúkat az apjuk lepi meg ezzel az úttal karácsonyra, mert látja rajtuk, hogy szeretett gyermekei még így két évvel a szakítás után a padlón vannak. Szerette volna őket felvidítani. Mia és Allie ugyanezzel a céllal érkeznek Jamaicára egy nappal korábban, mint a fiúk, hogy végre lezárják a múltat és elfelejtsék azokat, akiket itt ismertek meg, és még így két évvel a szakítás után szerettek. A fiúkat első nap a lányok vették csak észre, de azt hitték, hogy rosszul látnak és biztos nem ők vannak ott. Azok, akik megcsalták őket. Másnapra a liftben szembesültek mind a négyen azzal a ténnyel, hogy újra összehozta őket a sors. Allie és Oli azonnal egymásra talált, miután megbeszélték a történteket, míg Mia és Levi ellenségesen méregették egymást. Mire minden jól alakult volna, Levi színt vallott a lánynak, hogy otthon van egy barátnője, de amint hazaérnek, azonnal szakít vele, mert csak őt szereti.
Ez a második jamaicai út volt az, ami igazán megváltoztatta a fiatalok életét. Mert ezen út végén döbbentek rá arra, hogy mindannyian összetartoznak.

3. rész:
20 évvel később Levi és Oli meglepik a családjukat egy jamaicai úttal karácsonyra, ahová Oli és Levi a feleségükkel és két-két gyermekükkel megy el. Sőt viszik magukkal Levi fiának barátnőjét és Oli lányának barátját is. De ez az út sem lesz izgalmak és meglepetések nélküli. Mert bármilyen hihetetlen, ez a harmadik jamaicai út is tanít nekik valamit, és bár a szülők számára nosztalgikusnak indul, a gyermekeik számára élmény lesz. Ezt meg is örökítik mind a nyolcan egy közös családi tetoválással. De nemcsak ez az érdekes ebben, hanem, hogy a gyermekeikre is rátalál az igaz szerelem, sőt ők barátokra lelnek. Az egykori két legjobb barátnő sógornő lett, de nem is az az érdekes, hanem, hogy Levi lánya és Oli fia az unokatestvéri kapcsolat mellett sógor és sógornő viszonyba is kerültek.
Mia erre már előre felhívja fortélyosan a férje figyelmét. Hiszen Jamaica neki és a barátnője számára egy testvérpárt tartogatott, ahogy most a gyermekeik számára is.
Nagyon tetszik nekem Tünde stílusa, mert könnyed és humoros, de a figyelmes olvasó észreveszi, hogy a poénok és a történet lezajlása mellett rengeteg érdekes és jó tanács is elhangzik, amelyet érdemes megfontolni. Pl.: Senkit ne ítélj meg a külső alapján, inkább ismerd meg! Semmi sem az, aminek látszik. A bizalom a szülő és a gyermek közt a baráti kapcsolat és szeretet mellett a legfontosabb.

Szóval szeretném még egyszer megköszöni a lehetőséget és a meglepetést. Komolyan mondom, a bizalom az írónő felől és a szeretet a barátnőm felől számomra felbecsülhetetlen kincs. Hisz ahogy a könyvben is benne van: Nem a vér tesz minket testvéreké, hanem a szeretet és a bizalom, amit egymás iránt érzünk. A másik pedig, amit a könyvön keresztül az írónő sugallt felém, az volt, hogy bár nem ismerjük egymást, nem tudjuk, milyen a másik, attól még jár neki az esély arra, hogy megismerjük, és bizalmat szavazzunk neki. Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése