2022. július 29., péntek

K. A. Varsson interjú

Az “Ismerd meg hazánk íróit”, saját magam kihívása volt, ami sok olvasással kezdődött, értékeléssel, majd videókkal folytatódott. Ezeken túl pedig egy újabb mérföldkő talán, hogy a Magyar Szerzők Könyvei Magazinba is elkezdtem írni, támogatva őket ezzel is. K. A. Varsson - nal beszélgettem, a Kirakós című interaktív skandináv krimi szerzőjével. Ezúton szeretném neki megköszönni, hogy szánt rám időt. („Egyfelől mindig is közel állt hozzám a krimi műfaja, és világ életemben nagyon szerettem a különböző feladványokat, fejtörőket.”) 

K. A. Varsson

Álnév, miért?

Skandináv krimit írok, nem illett hozzá a magyar név. Illetve nem szerettem volna előítéleteket ébreszteni egy női vagy férfi keresztnévvel, így csak a monogramomat használom.

Mit lehet rólad tudni?

Sok egyéb rossz tulajdonságom mellett pl. képtelen vagyok rövid frappáns választ adni olyan általános kérdésekre, mint ez. És nem igazán szeretek magamról beszélni, jobb érzés másokat hallgatni. Íróként pedig azt szeretném, hogy a könyvemet önmagában ítéljék meg, függetlenül attól, aki én vagyok. Nem mintha sötét titkaim lennének vagy bármi ilyesmi, egyszerűen szerintem kevésbé érdekes a valódi életem, mint ami a könyvemben történik.

Miket szoktál olvasni?

Bármit, ami kikapcsol. Mostanában leginkább krimit és pszichothrillert. Fontos szempont, hogy ha csak pár percem van olvasni, akkor is legyen értelme nekiállni, mert sokszor csak ilyen lélegzetvételnyi időkre jutok könyvhöz. Mivel általában krimit olvasok, nagyon fontos a cselekmény, legyen fordulatos és meglepő, de ugyanakkor reális és hihető. Illetve talán a legfontosabb, hogy igazán emberi hús-vér karaktereket kapjunk a történethez.

Mit csinálsz, amikor nem írsz?

Kutatóbiológusként teljes állásban dolgozom, és van egy kisiskolás fiam. Ez, és minden ezzel járó elfoglaltság nagyjából ki is tölti a mindennapjaimat.

Hogy jött ez a regényötlet?

Egyfelől mindig is közel állt hozzám a krimi műfaja, és világ életemben nagyon szerettem a különböző feladványokat, fejtörőket. Egy időben viszonylag sokat jártunk a családdal szabadulószobába, ez adta a konkrét ötletet, hogy akár egy könyv is nyújthatna ilyen flow élményt, ahol az olvasónak aktív szerepe van a történetben.

K.A. Varsson - Kirakós

Mivel főleg írók olvassák a posztjaimat, megkérdezhetlek a kiadóddal kapcsolatos tapasztalataidról?

A Marysol könyvkiadónál vagyok, és csak jót tudok mondani róluk. Nincs ugyan összehasonlítási alapom, de azt látom, hogy maximálisan igényesek a megjelenő könyvekre, profi szakemberekkel dolgoznak / dolgozunk együtt minden lépésnél. Ezen kívül személyes és emberséges kapcsolata van a szerzőknek a kiadóval és egymással. Rengeteget tanultam itt, és nagyon élvezem a közös munkát. A kiadó profilja a (tágan értelmezett) szórakoztató irodalom; szerintem, ha valakinek ilyen kézirat lapul a fiókjában, érdemes egy próbát tenni. Illetve rendszeresen hirdetnek novellapályázatot (talán most is van nyitott felhívás). És ami még hatalmas pozitívum, hogy a Marysol kiadó indította el a „Plusz egy fa” projektet, ami annyit tesz, hogy minden megjelent könyv után ültetünk egy fát, így „adjuk vissza” a természetnek a felhasznált papírt. Ez egy friss (idei) kezdeményezés, és egyelőre a Marysol kiadó sajátja, de a nagy érdeklődés miatt valószínű jövő évtől engedélyezni fogja a kiadóvezetés, hogy olyan szerzők is csatlakozzanak, akiknek máshol jelenik meg könyve.

Mi az a program, ami kikapcsol?

Ez tudom picit közhelyes válasz, de a testmozgás. Egy olyan igazi holtponto(ka)t átlépős jó kemény edzés a legtökéletesebb módja, hogy az ember kitisztítsa a fejét.

Mikor jön az ihlet?

Bárhol és bármikor, nincs benne semmi szabályszerűség. Gyakorta a telefonomba pötyögök be egész hosszú részeket, mikor valahol eszembe jut egy-egy jelenet. Még csak azt se mondanám, hogy ahhoz van köze, amit épp magam körül látok, mert többnyire a saját gondolataim között járok, mikor így random megszáll az ihlet.

Mióta írsz?

Erre a kérdésre a bevett válaszom, hogy hat évesen tanultam meg írni, mint mindenki más. De egyébként nem is voltam sokkal idősebb, mikor először elkezdtem történeteket kitalálni és leírni a saját szórakoztatásomra. Nyomtatásban tavaly jelent meg az első könyvem, ezt a pontot is szívesen tekintem az írás kezdetének.

Sok van a fiók mélyén, hogy majd egyszer, vagy ez valami új?

Viszonylag régóta írok, hol intenzívebben, hol kevésbé, szóval a fiók mélye eléggé tele van. De nem nagyon gondolom, hogy bármi olyan lenne ott, aminek érdemes lenne előbújnia, többnyire elengedtem a Kirakós előtti írásaimat, nem tartom őket elég jónak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése