2020. február 22., szombat

Könyvesboltban dolgozó moly vagyok

Először is szeretném megköszönni a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy megkaphattam ezt a rovatot, amelyben a munkahelyemen szerzett élményeimet oszthatom meg veletek, kedves olvasók.

Fontos tudnivaló, hogy nem teljes állásban dolgozom, hanem csak besegítek, mint diák iskola mellett.

Amikor tavaly nyáron megkaptam a lehetőséget, hogy könyvesboltban dolgozhassak,oda meg vissza voltam a boldogságtól, hiszen ezzel egy álmom vált valóra. Ez az öröm azóta is töretlen, és legyen bármilyen hosszú, vagy fárasztó a nap, én továbbra is nagyon szívesen csinálom. Eleinte persze nehéz volt beleszokni ebbe a rendszerbe, mert én eddig teljesen másféle diákmunkákat végeztem. Szerencsémre a munkatársaim csodálatos emberek, akik időközben a barátaim is lettek, és amikor én bármiben csak egy picit is bizonytalan vagyok, mindig a segítségemre sietnek.




Szögezzük le, hogy bármennyire is álommunka, és sokan talán nem is gondolnák, de rengeteg tennivaló akad egy könyvesboltban. Két részre lehet osztani az elvégzendő munkát: a könyvekre és a vásárlókra.

Kezdjük először a könyvekkel. A legkisebb könyvesboltban is rengeteg címmel találkozhat az olvasó, ami nálunk sincs másként, nagyon sok könyvünk van. A népszerű köteteket, mint például a Harry Potter sorozatot naponta kell tölteni, hogy mindig legyen kint, ha keresné vásárló. Emellett fontos, hogy a piramison lévő könyvek szépen és rendezetten álljanak. A gyerekkönyveknél is napi szinten meg kell igazítani a piramist, amelyet a kisebb lurkók előszeretettel bolygatnak fel. Röviden talán csak ennyi, ami fontos tudnivaló lehet.


Folytassuk a vásárlókkal. A könyvesboltban töltött időnek talán a legizgalmasabb része ez. Sokan kérnek tőlünk segítséget, ha valamit nem találnak, vagy nem tudják, hogy mit is vegyenek szeretteiknek. Külön kihívásnak tekintem, amikor a kedves vásárló csak annyit tud például, hogy egy piros borítós könyvet keres, ami egy héttel ezelőtt még egy másik piramison volt. Én ezt mindig igyekszem felfogni úgy, mint egy rejtélyes nyomozást, ahol meg kell találni azt a könyvet, amire a vevő gondol. A másik ilyen kihívás, amikor konkrét címmel érkeznek hozzánk, és az egész boltban csak egy darab van abból a példányból és nincs a helyén. Ilyenkor mindannyian igyekszünk belevetni magunkat a keresésébe, hogy minél előbb előkerüljön a kívánt kötet.




Röviden talán így tudnám összefoglalni a könyvesbolti teendőket. Én diákként általában a kasszában szoktam lenni, amit nagyon szeretek, hiszen a vásárlók rajtam keresztül juthatnak az áhított kötetekhez. Egy-egy könyv kapcsán már többször is sikerült így beszélgetésbe kerülnöm vevővel, amely során együtt rajongtunk mondjuk egy új kötetért, vagy valamilyen sorozatért. Imádok könyvekről beszélgetni, főleg, ha az illető is olyan nagy könyvmoly, mint én vagyok.

A fentebb említett okok mellett meg kell említenem, hogy a munkatársaim miatt szeretek a legjobban itt dolgozni. Szerintem mindenki tudja, hogy sokkal jobban megy a munka, ha jókedv van, és összedolgozva segítjük egymást. Bátran kijelenthetem, hogy nekem vannak a legcsodálatosabb munkatársaim, akik mindig segítenek és velük még az idő is gyorsabban halad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése