2021. április 26., hétfő

Előolvasás: Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet (Tündérfürt utca 12. 1.)"A könyv tanulsága számomra az volt, hogy nem szabad feladni az álmokat, mert ha tiszta szívvel küzdünk érte, el is érhetjük ezeket."

Először is szeretném megköszönni Kemendy Júlia Csenge írónőnek és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak a lehetőséget, hogy olvashattam ez a nem mindennapi és tanulságos gyermekkönyvet, amelyet 4 éves kortól ajánlok. Ez pedig nem más, mint Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet (Tündérfürt utca 12. 1.) című mesekönyve.


Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet

(Tündérfürt utca 12. 1.)


Tartalom:

Különös legendák keringenek a Tündérfürt utca egyetlen épülete, egy elhagyatott szélmalom körül. Egyesek szerint ha tizenkétszer körbeszaladod, a malom tündérei valóra váltják a kívánságodat. A falubeli gyerekek vágyai pedig sorra teljesülnek is.
Szilágyi Filkó bármit megtenne azért, hogy bizonyítékot találjon a tündérek létezésére, és végre elhallgattassa kételkedő ikertestvérét, Kelement.
A nyomozásnak újabb lendületet ad a malomba költöző új jövevény, aki bátorrá tevő gumicsizmájában fenekestül felforgatja a fiúk mindennapjait.
De vajon tényleg tündérek teljesítik a kívánságokat? Mi van akkor, ha egy kívánság örökre kívánság marad? Szegődj a tündérek nyomába Bertivel, Filkóval és Kelemennel, hogy megtudd a választ!

Értékelés:

5/5

Először is szeretném megköszönni a bizalmat és a lehetőséget, hogy olvashattam ezt a aranyos mesét, amelynek bőven van mondanivalója és tanulsága. Be kell vallanom, az illusztrációk is nagyon tetszettek, jól bemutatják a mese lényegét. A rajzok visszaadják az adott rész fontosabb pillanatait.

Először is azzal kezdem, hogy nagyon gyorsan kiolvastam ezt a mesét. Csak úgy olvastatja magát, ha az ember egyszer belekezd. Ilyen mesekönyvet bátran adnék a gyerekek kezébe.

Filkó, Berti és Kelemen története tele van tanulsággal. Azt mondják, hogy a gyermekek képzelete elérheti a csillagos eget is. Ez ebben a történetben ez be is bizonyosodik. Emellett nagyon fontos mondanivalója is van ,mégpedig az, hogy a dolgok csak úgy nem hullanak az ölünkbe, meg kell értük dolgoznunk valamilyen szinten. Az első részben a gyerekek útra keltek és elhatározzák, hogy bebizonyítsák azt, hogy a tündérek léteznek-e, vagy sem. Kis barátaink az úton sok akadályba ütköznek. Vannak olyan felnőttek, akik kinevetik őket, de akadnak olyanok is, akiktől bátorítást kapnak.

Egyik kedvenc karakterem a mesében, Norbert a kecske. Nem tudom miért, de ahogy a gyerekek féltek tőle, valahogy úgy érzem, hogy a későbbiekben még lesz szerepe a kecskének. Másik kedvenc karakterem a történet végére Piri néni lett. Ő elmondta a gyermekeknek azt, amit a felnőttek elfelejtenek sokszor.

A könyv tanulsága számomra az volt, hogy nem szabad feladni az álmokat, mert ha tiszta szívvel küzdünk érte, el is érhetjük ezeket. A másik fontos tanulság, hogy sokszor nem vesszük azt észre, ami a szemünk előtt van. Pedig a legfontosabb dolgok általában ott vannak a szemünk előtt, mégis van, hogy nem tudjuk értékelni ezeket.

Felnőtt fejjel most elgondolkoztam azon, hogyha mi felnőttek a legfontosabb dolgokat nem vesszük észre, hogy várhatnánk el ezt egy gyerektől. Ezt a történetet azoknak is kellene olvasniuk, akik gyermekvállalás előtt állnak. Mert sokat tanulhatnak belőle.

Egy biztos, tündérek léteznek és itt vannak köztünk, még akkor is, ha nem látjuk őket.

Ez a mese számos felnőtt és gyermek gondolkozását megváltoztathatja. Kíváncsi vagyok Kelemen, Fülöp, azaz Filkó és Berti további kalandjaira.

Ezt a történetet minden óvodásnak és iskolásnak ismernie kellene.


Kemendy Júlia Csenge hivatalos oldala
Napkút Kiadó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése