2021. április 16., péntek

Kiadók bemutatása: Smaragd Kiadó

Ez az új rovat azzal a céllal jött létre, hogy ne csak a hazai írókat, hanem a Magyarországon működő kiadókat is bemutathassuk nektek. Ily módon is segítve azt, hogy megismerhessétek őket, a programjaikat, a lehetőségeket, amiket nyújtani tudnak akár már megjelent, akár leendő íróknak, illetve az olvasóknak.

Sok kiadó tevékenykedik kicsiny hazánkban, ezért most megpróbáltuk összeszedni nektek azokat, akik csak hazai írókkal foglalkoznak, vagy nagyobb mértékben velük. Emellett kiadónként változik az is, hogy egy vagy több zsánert jelentetnek-e meg. Hogy ez miért fontos? Több szempontból is, elsősorban azért, hogy az írók megtalálhassák a hozzájuk passzoló kiadót. Másodszor azért, mert vannak olyan emberek, akik csak egy bizonyos zsánerben olvasnak, és így könnyebben rátalálhatnak a nekik megfelelő könyvre a kiadó oldalán.

Ezért is született meg a döntés, hogy szeretnénk nektek bemutatni a kiadókat, mert talán így nem csak a nagyobbak tudnak majd érvényesülni, hanem a kisebbekre is felfigyelnek azok az olvasók, akik pont az ő könyveiket keresik, és így talán könnyebben tudnak fennmaradni. Hiszen a kevésbé ismert kiadók könyvei közt is találhatunk gyöngyszemeket. 
Pár kiadó, akikről szeretnénk majd a későbbiekben cikkeket hozni nektek:

Smaragd Kiadó
Álomgyár Kiadó
Szivárvány álom Kiadó
NewLine Kiadó
BookBerry Kiadó
Erawan Kiadó
Marysol Kiadó
Gyémántfelhő Kiadó

Ez csak néhány a kiadók sorából, amiket szeretnénk bemutatni az íróikkal együtt, amennyire csak a lehetőségünk engedi.

Akkor kezdjünk is bele. Az első kiadó, amire a választásunk esett, nem más, mint Petróczki Kitti írónő által alapított Smaragd Kiadó.


Smaragd Kiadó


Azért esett most erre a választásom, mert még újnak számítanak a piacon és nem mindenki ismeri őket. Én is Petróczki Kitti írónőtől értesültem róla először. Ezt a cikket szándékosan nem interjú formájában írom, de lesznek benne olyan részek, amelyeket a kiadó vezetője mondott a beszélgetésünk alatt.

A kiadó 2020-ban alakult meg, hogy milyen céllal, azt az írónő meséli majd el nekünk lejjebb.

Először a kiadó honlapjával ismerkedtem meg, ahol azonnal sok érdekesség fogadott: novellák, írói bemutatkozások és írással kapcsolatos, hasznos információk. Már ennyiből látszik, hogy a csapat családias és együttműködő. Abszolút segítőkésznek és alaposan felkészültnek tűnnek.

Megkérdeztem Kittit, hogy milyen céllal hozta létre a Kiadót és ez volt a válasza:

Az első könyvem magánkiadásban adtam ki, és nagyon megtetszett a folyamat. Sok első könyvét kiadni készülő író keresett meg a kérdéseivel és innen jött az ötlet.


Ez nagyon szép és nemes gondolat volt részéről, hogy ezért is hozta létre a csapatát. Annyi saját gondolatot fűznék még hozzá, hogy ezzel is segíteni szeretné a hazai irodalom ismert és kevésbé ismert alakjait. És valljuk be, kevés olyan segítőkész ember akad, aki azért hozna létre kiadót, mert többen felkeresték őt, hogy neki magánkiadás terén milyen tapasztalatai vannak, és mit tanácsolna egy kezdő, első könyves írónak.

Megkérdeztem Kittit még arról is, hogy csak magyar írók könyveivel szeretne-e foglalkozni, vagy a későbbiekben szeretne külföldi könyveket is kiadni magyar nyelven. Ezt a választ kaptam rá:

Egyenlőre csak magyar könyvekkel. Az öcsém jelenleg anglisztika szakos hallgató, úgyhogy a későbbiekben nincs kizárva, de először szeretném ha stabil, magyar lábakon állna a kiadó.



Szóval azoknak, akik külföldi könyveket is olvasnának, a későbbiekben érdemes lesz visszalátogatni a Smaragd Kiadó oldalára. Annak viszont örülök, hogy a hazai szerzőket veszik előre. Mert véleményem szerint erre rettenetesen nagy az igény. Bár rengeteg kiadó foglakozik egyaránt külföldi és magyar irodalommal, mégis tisztelem Kittit azért, hogy nem akarja szétforgácsolni az erőforrásait két cél között. Hanem először egy előre megválasztott úton halad, és ha már elérte a célját, és biztos talajon áll, akkor szeretné majd tovább fejleszteni a kiadóját. Ez azért is érdekes számomra, mert rengeteget hallunk arról, hogy mennyire szeretnek egyik projectből a másikba ugrani egyes kiadók. Kitti jó példa lehet arra, hogy apró lépésekkel, de biztos lábakon is lehet előre haladni.

Kíváncsi voltam arra is, hogy ez a kis csapat mennyi tagból áll, ahogy arra is, hogy kinek mi a szerepe. Erre is megkaptam a választ.

Jelenleg három együttműködő partnerem van és a párom. A párom rengeteget segít, főleg a logisztikában. Wágner Szilárd és a Stílus és Technika csinál mindent, ami szöveggondozás. Hosszas keresgélés után, végül kiemelt nyomdai partnerem lett Cseh István és a Pannónia nyomda. Végül, de nem utolsó sorban, Hajdú Csaba (Pragmamedia), aki marketig megoldásokkal segíti munkánkat.

Ebből is látni azt, hogy bár kicsi a csapat, de jól együtt tudnak működni.

Kitti elárulta azt is, hogyan lehet bekerülni hozzájuk mint író.

Folyamatosan kapunk kéziratokat, aminek nagyon örülök. Ami fontos, hogy szinopszis alapján nézzük át első körben a beérkező műveket. Az info@smaragdkiado.hu-n, messengeren és telefonon is fel lehet venni velem a kapcsolatot.

Amit még fontosnak tartok elmondani, hogy szerzői magánkiadásokkal foglalkozunk, de nem adunk ki bármit.

Szóval kedves tapasztaltabb, vagy jelenleg inkább csak szárnyukat próbálgató szerzők, ha szeretnétek egy lelkes csapathoz csatlakozni, akkor nincs más dolgotok, mint a fentebb leírtak alapján eljárni. Biztos vagyok benne, hogy nagyon segítőkészen fognak hozzátok állni. Ha esetleg valamiért vissza is küldik a kéziratot, biztosan elmondják majd, hogy miért döntöttek így, és tanácsot adnak azzal kapcsolatban, hogy min kellene változtatni, mire lenne szükség, hogy a kézirat megfeleljen és kiadásra kerüljön. Mert ahogy fentebb már említettem az ő céljuk is az, hogy a hazai irodalom fennmaradjon és sok új könyv jelenhessen meg.

Kitti azt is megemlítette, hogy nem mindent adnak ki.

Kifaggattam hát arról, hogy milyen zsánerekben tervez könyveket kiadni. Örömmel láttam, hogy a változatosság mellett döntött, és nem zárkózik el semmi elől. Elárulta, hogy spirituális és LMBTQ+ történeteket is fogadnak. Én személy szerint az LMBTQ+ témáknak örülök a legjobban, mert ebben a zsánerben nem sok kiadó ad ki könyveket. Íme Kitti bővebb válasza a kérdésemre:

Több zsánerben adunk ki könyveket. Minél több spirituális és LMBTQ könyvet szeretnénk, de nem zártunk ki semmit. Idén jelentetünk meg romantikus - erotikust, gyógypedagógia könyvet, spirituális regényt, LMBTQ regényeket.



Szóval akik szeretik ezeket a zsánereket, azoknak ez jó hír lehet.

Megkérdeztem még azt is, hogy a kiadónak jelenleg hány szerzője van. Kitti így válaszolt:

10+26. Vannak szerzők, akiknek a könyveit nem mi adtuk ki, de csak mi forgalmazzuk. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy idén két gyűjteményt is kiadunk, amelyekben több mint 10 szerző műve lesz olvasható.

Ez a szám is azt mutatja, hogy egyre több szerző lesz elérhető náluk. Az, hogy már most ennyien vannak bár még nincs is 1 éves a kiadó, egy nagyon jó kezdet szerintem. Gratulálok.

Még két dolgot kérdeztem meg Kittitől. Az egyik az volt, hogy mit gondol, mit tudnak ők nyújtani az olvasóknak, és megkértem arra, hogy asszerint válaszoljon, ő minek örülne, mi keltené fel a figyelmét egy kiadóval kapcsolatban, mint olvasó. Az alábbiakat válaszolta:

Egyedi kínálat, különleges kiadványok. Egyik könyvünk sem átlagos. Kézműves kiegészítők a webshopban. Érdekes cikkek, írások a blogon.



Szerintem sokunk nevében mondhatom azt, hogy Kittinek igaza van. Mert nem elég az, hogy könyveket adnak ki, hanem kiegészítőkre, emlékekre és különlegességekre is szükség van. Meglátásom szerint az is, hogy a blogjukon cikkeket és írásokat is lehet olvasni, még jobban vonzza a potenciális vevőket.

Az utolsó kérdésem Kittihez az volt, hogy mik a jövőbeli tervei a könyvkiadás terén.

A terv az, hogy a betervezett könyveket, mindenki megelégedésére, kitudjuk adni és az íróink történetei megtalálják az olvasóikat.

Én pedig szívből kívánom nekik, hogy váljanak valóra az álmaik, és sikerüljenek a terveik. Köszönöm Kittinek, hogy beszélgetett velem, és válaszolt a kérdéseimre. További sok sikert kívánok a kiadóhoz.

És végezetül Petróczki Kitti szeretne egy felhívást közzétenni itt.

A felhívás szövege a következő:

„Szeretnénk minél több spirituális és LMBTQ regényt, könyvet értékesíteni, úgyhogy várjuk azon szerzők jelentkezését, akik szeretnék, hogy könyvük elérhető legyen webshopunkban.

Szóval kedves szerzők/írók itt a lehetőség, hogy egy olyan csapathoz tartozatok, amely lehetőséget ad e zsánerben íróknak is. Egyenlőre kevés az ilyen, de bízzunk benne, hogy egyre keresettebbek lesznek a mi kis hazánkban is, ahogy nő rájuk a érdeklődés.

Kedves Olvasók, a cikk végére értünk. A kiadó és Kitti elérhetőségeit lentebb megtaláljátok. Köszönöm, hogy elolvastátok ezt a bemutató írást róluk. És köszönöm a lehetőséget a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy ezt a cikket megírhattam. Ha elnyerte a tetszéseteket, tartsatok velünk, mert szeretnénk még sok ehhez hasonló cikkel és egyéb meglepetéssel készülni a továbbiakban is.

Petróczki Kitti hivatalos oldala
Smaragd kiadó hivatalos oldala
Smaragd kiadó Blogja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése