2021. április 9., péntek

Fantasy világok a magyar irodalomban Csete Dórával készült interjú ("a világok is mind magukban hordozzák azt a bizonyos csodát, amitől a fantasy az fantasy lesz")

 A Fantasy világok a magyar irodalomban interjúsorozatom keretein belül most Csete Dórát kérdezem az írásról és a világteremtésről.


Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést és beszélgetsz velem erről az érdekes témáról.

 

Miért pont a fantasy zsánerben kezdtél el írni? Mit szeretsz benne?

Az egyik kedvenc műfajom. Azt, hogy némi realitás és múlt béli dolgok mellett varázslatos. A kitalált lények is mind különlegesek, a világok is mind magukban hordozzák azt a bizonyos csodát, amitől a fantasy az fantasy lesz. Igazából nehéz megfogalmazni, aki ebben a műfajban ír, olvas, az tudja miről beszélek.

 Amikor eszedbe jut egy ötlet, hogyan alkotod meg a világot?

Ilyenkor kell egy kis magány. Beindul a fantáziám, és csak írom, ami az eszembe jut. Ha ez megvan, akkor utána még kiegészítem pár dologgal, ami valami pluszt adhat a világnak és készen is van.

 Mennyi ideig tart kiépítened a világodat és ez mitől függ?

Pár óra alatt általában megvagyok. Szerencsére nagyon el tudom engedni a fantáziámat, így nem olyan sok idő nálam egy világ megalkotása.

 Szoktál ihletet meríteni? Ha igen, honnan?

Igen, filmekből, Harry Potter, Gyűrűk Ura, ugyanitt a könyvekből, illetve szerepjátékból, ahol játszom.

 Mit érzel a legnehezebbnek és mit a legkönnyebbnek a fantasy írásban?

Nálam nincsenek nagyon külön nehéz és könnyű részek. Ugyanolyan egy világot megalkotni, mint egy szereplőt, népet. Összetett feladat, de a képzeletem határtalan. 

 Szerinted lehet a mai világban újat alkotni, amire még senki sem gondolt, vagy az író egyedi látásmódja teszi az adott művet különlegessé?

Inkább a második, a látásmód. Persze az első sem lehetetlen, de nagyon nehéz teljesen újat összehozni.

 Számodra milyen az igazán jó fantasy?

Izgalmas, varázslatos, hangulatos. Arányosan legyenek ezek elosztva a könyvben. Plusz a fajleírások és maga a világ, egy-egy mozzanat, érdekesség, ezek mind legyenek kissé részletesebbek. Nagyjából ennyi.

 Mit gondolsz a magyar fantasy irodalomról? Külföldi írók meglehetősen komoly műveket tesznek le az asztalra. Szerinted a magyar írók is képesek erre, vagy még messze járunk tőlük?

Én valamiért úgy gondolom hozzánk kicsit később robbant be ez a műfaj, mint külföldre. Így itthon még várat magára az igazán nagy név. De szerencsére magyaroktól is egyre jobb fantasy-kat olvasok. Én látom már az alagút véget. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése