2022. szeptember 22., csütörtök

Jud Meyrin: Gyilkosság a krimifesztiválon (Felföldi rejtélyek 2.)

 Egy izgalmas romantikus krimit olvastam Jud Meyrin írónő tollából Gyilkosság a krimifesztiválon (Felföldi rejtélyek 2.) címen. Köszönöm a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy közölhetem a véleményemet róla. 


Fülszöveg:

A minden lében kanál újságírónő és a mogorva nyomozó visszatér egy újabb, még halálosabb nyomozásra.
Montrose békés, skót kisváros. Egészen addig, amíg Lottie Kelsey, a helyi újság újdonsült riportere hullára nem bukkan a tengerparton. A halott férfi egy irodalmi kritikus, aki előszeretettel írt gúnytól csöpögő véleményt a kezébe kerülő könyvekről. Sok a gyanúsított, és jó részük a városban tartózkodik az épp zajló krimifesztiválon, ráadásul a gyilkosság titokzatos módon kapcsolódik egy másik ügyhöz. Ahhoz, amin Tristan Hunter, a kiugrott zsaru hónapok óta dolgozik.
Egymásnak feszülő írók
Egy felbolydult város
Egy kilátástalan szerelem
Egy veszedelmes ellenfél
Lottie-nak és Tristannek túl kell lépnie a múlton, hogy élve megússzák az újabb közös nyomozást, és elkapják a gyilkost, akinek egyetlen célja van: a végső bosszú. De vajon zárulhat happy enddel a történetük?

Vélemény:

5/5

Megyeri Judit, vagyis Jud Meyrin neve garancia arra, hogy a könyv, amit a kezünkbe veszünk tőle, egyaránt fordulatos, rejtélyekkel teli, és romantikát is bőven tartalmaz. A Gyilkosság a krimifesztiválon című köteténél sem csalódtam. Éppen ahol az olvasó kényelmesen hátradőlt volna foteljében, hogy elkortyoljon egy teát, akkor öntötte nyakon magát az olvasáshoz kikészített forró itallal. Bőven akad izgalmakban gazdag jelenet.

Nagyon tetszett, hogy több szálon fut a cselekmény, melyek a végén mégis összeérnek. Az írónő kellően adagolta az információt. Most nekem valahogy Lottie és Tristan kapcsolata is sokkal életszerűbbnek tűnt, mint az első részben. Kicsit sajnáltam őket, ahogy haladtak az események, hogy pont az, ami gátolta őket, eltörpült az ügy végére. Mindenesetre tetszett, hogy a főszereplők továbbra sem fekete-fehér, mindinkább afféle szürke karakterek.

A nyomozással kapcsolatban azt mondhatom, hogy nagyon jó ötlet volt a krimifesztivál, mivel sok színes alkotót is megismerhetett az olvasó. Íróként sok írói archetípusra ismertem rá az egoistától kezdve a visszahúzódó, kilétét takargató írón át addig a karakterig, aki bármire hajlandó, hogy hiteles legyen a műve. Sokszor mosolyogtam is magamban, mivel ezek a személyiségtípusok, elnagyoltan szembejönnek az emberrel, ha belecsöppen ebbe a világba. Azt nem tudom, hogy külföldön hogy van, de sikerült az írónőnek megragadnia hazánk kulturális színe-javát, és kicsit talán kritikának is éreztem ezt a részt.

Fraser személye, örülök, hogy csak érintőlegesen jelenik meg ebben a részben, és a hajsza tulajdonképpen egy árny és szereplőink közt zajlik, ami még érdekesebbé teszi a történéseket. Ugyancsak érdekes volt, hogy feltűnik Tristan (ex)barátnője, Louis is, és neki is vannak bőven titkai. Szóval egészen a regény végéig tartogat ez a sztori meglepetéseket, talán ezért is annyira szerethető.

Szoktam írni arról is, ami kevésbé nyerte el egy-egy történetben a tetszésemet. Úgy éreztem, itt minden kérdésemre választ kaptam a végére. Ami nekem kicsit önismétlés volt, hogy ismét Lottit rabolják el, és Tristan a megmentő, akárcsak az első rész végén, de ez jól van így, elvégre ő a rendőr, a nő „csak” egy újságíró. Viszont kíváncsi lennék egy fordított esetre is, amikor Tristan kerül bajba és Lottinak kell őt megmentenie. Ezt az érzést persze enyhítette, hogy Tristan sem úszta meg ezt az akciót ép bőrrel. Szóval nagyítóval kellene keresni olyat, ami nem tetszett ebben a részben.

Összességében a Gyilkosság a krimifesztiválon (Felföldi rejtélyek 2.) nagyon jó folytatása volt a Lowdeni boszorkányhajszának. Úgy hiszem, hogy kicsit túl is szárnyalta azt, ami a szereplők kapcsolatát és a krimi szálat is érinti. Otthon éreztem magam a krimifesztivál változatos résztvevői körében, talán ezért is áll hozzám picit közelebb a regény, mint egy átlag olvasóhoz. Szóval ismét az a konklúzióm, hogy várom a folytatást!


A szerző elérhetősége

Moly

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése