2020. március 20., péntek

Egy érintésfóbiás lány megdöbbentő története - Vélemény Huszár Ádám Amy című regényéről

Köszönöm szépen a NewLine Kiadónak és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy elolvashattam Huszár Ádám első könyvét, ami idén áprilisban fog megjelenni.

Huszár Ádám: Amy


Tartalom:
Amy White kamaszkorában szemtanújává válik barátnője brutális megerőszakolásának. Elmenekül, így később tudja meg, hogy az elkövetők tettüket követően meggyilkolták a lányt. Amy összeroppan. Saját világot épít maga köré, ahol nincs helye a fizikai érintkezés semmilyen formájának. Telnek az évek, s Amy egyetemre megy. Érintetlen és érinthetetlen. Ám egy napon valami váratlan történik: a lány rájön, hogy mégis képes másokkal érintkezni, s rádöbben még valamire… Megtalálja az igaz szerelmet. Súlyos árat kell fizetnie, önmagából áldoznia a beteljesülésért, de hát nem annál értékesebb valami, minél magasabb az ára? Mennyi áldozatot hajlandó hozni a lány ezért a szerelemért? Képes gyilkossá válni? Képes feláldozni a férfit, aki bármit megtenne érte? Feláldozza a saját életét?
Egyáltalán… rajta múlik?
Véleményem:
4/5

Az Amy Huszár Ádám első regénye, és emiatt még inkább értékelem, hogy nem a szokásos sablonokhoz nyúlt, hanem egy nehéz témát dolgozott fel, egyedi megvilágításban.
A címszereplő Amy gyerekként végignézi a barátnője megerőszakolását, és annyira megijed, hogy elmenekül a helyszínről. Az átéltek és a bűntudata miatt ezután képtelen érintkezni másokkal, és beszélni se igazán tud a problémájáról, teljesen magába zárkózik. Mikor azonban egyetemre megy, a szobatársa, Lisa felé megnyílik, és innentől kezdve elindul egy olyan eseménysor, ami számomra rengeteg izgalmas fordulattal szolgált. A regény sokszor meglepett, szinte egyszer sem az történt, amire számítottam.
Ádám a karakterek megalkotásánál is bátor volt. Mert olyan főszereplőt írni, akit nehezen lehet kedvelni. Én hol utáltam Amyt, hol sajnáltam, de megszeretni nem tudtam, még a regény végén sem, amikor a tetteire végül magyarázatot kapunk. Ennek ellenére kíváncsi voltam arra, hogyan alakul a sorsa, ami szerintem az egyik legnagyobb írói teljesítmény. A barátnő, Lisa sem teljesen pozitív karakter, ám a viselkedése és a reakciói nagyon emberiek, és én ezt szerettem benne.
A műben akadnak hibák; a párbeszédek néhol túl direktek, nem életszerűek, párszor hiányoltam a leírásokat, voltak nem jól felépített jelenetek. Ám a történet végig izgalmas és olvastatja magát. Hol borzongató, hol keserédes, és nyomot hagy az olvasóban. Ajánlom azoknak, akik szeretik a nem mindennapi, lebilincselő, néhol drámai regényeket.

A könyv előrendelhető:
A szerző Facebook oldala:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése