2021. július 7., szerda

Hercz Júlia: Arany és Ónix

 Egy fordulatokban gazdag fantasy regényt olvastam Hercz Júlia írónőtől Arany és Ónix címen. Köszönöm a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy közölhetem a véleményemet róla. 



Fülszöveg

Mi ​vár az út végén? Szerelem vagy halál?

Különleges, veszélyes lények járják a 19. századi Angliát, akik a világokat elválasztó Fátyol résein szöknek át.

Asarella tizenöt éves volt, a külvilágiak a szeme láttára meggyilkolták a szüleit. Ő lett Anglia egyetlen életben maradt őrzője, a Fátyol őre, ám ezt mélységesen titkolja.

Hat évvel később Asarella úgy él, mint minden úri kisasszony, amikor különös levelet kap: halottnak hitt unokahúga életben maradt, és csak ő segíthet rajta.

De hogy induljon el egyedülálló nőként egy ilyen illetlen kalandra?

Szüksége van egy kísérőre.

Dhelward, a híres earl, immáron tíz éve él emberek között, de a világ nem tudja róla, hogy holdvérű, egy félelmetes külvilági. Kínszenvedés számára minden nap az emberek között. Ráadásul ahhoz, hogy megőrizze képességeit, egy undorító bort kell innia… vagy varázserejű emberek vérét.

Vajon miért lép kényszerházasságra a lánnyal? És ki küldte a titokzatos levelet?

Útjuk számtalan veszélyes kalandon át vezet, de ki tudja, talán a legtöbbet akkor veszthetik, ha túl közel kerülnek egymáshoz…

A lebilincselő és sodró lendületű regény a 19. századi Angliában játszódik, ahol az udvariasság és az életveszély kéz a kézben jár. Miközben a szereplők útra kelnek megmenteni valakit, szinte tapintható az érzéki feszültség, és számos izgalmas helyzetet szül.

 

Vélemény:

5/5

A fantasy abszolút az én műfajom, szerencsére ismét egy olyan regény került a kezem ügyébe, amit nem bántam meg, hogy beszereztem. Mert tényleg fordulatokban gazdag, egyedi világgal rendelkező, érdekes színezetű regény az Arany és Ónix. Leginkább maga a világalkotás tetszett benne, hiszen a 19. századi Angliában járunk, de nemcsak a szokványos arisztokrata képet kapjuk a regénytől, hanem emellett megtudjuk, hogy a Fátyol mögött misztikus világok találhatók. Szerintem többek között ez volt az, amit eléggé egyedien ragadott meg az írónő. Ezekből a külön világokból, igaz, nem sokat kapunk, kíváncsi is lettem volna, hogy odaát milyen törvények uralkodnak, viszont ez a kevés információ is kellően misztikussá teszi a történetet. A szereplők közül főleg kettőt ismerünk meg, a mellékszereplők valóban megmaradnak mellékszálnak.

            A női főszereplő Asarella, aki gyerekként elveszti szüleit. Unokatestvérét, Esthert pedig halottnak véli addig a napig, amíg levelet nem kap azzal a hírrel, hogy Esther él. Bevallom, az elején nem szimpatizáltam a lánnyal. Túlontúl arisztokratának, pökhendinek tartottam, de ahogy haladtak az események, úgy kedveltem meg őt. Kiderült, hogy tud bátor és elszánt is lenni, csupán a megfelelő ösztönzés kell hozzá.

            Vele ellentétben Dhelward már az elején kedvenc volt. Bírtam az Asarellával való csipkelődéseiket, és kezdeti ellentétüket. Ennél a karakternél kiemelném, hogy az is egy újszerű fordulat volt, ahogy az írónő a szokásos vámpírképet átformálta, és ebből megszületett Dhelward alakja. Örültem, hogy az ő szemszögéből is olvashattam a történéseket, ahogyan annak is, hogy az eddig megszokottól eltérő vámpír figurát ismerhettem meg benne.

            Arról is szoktam ejteni pár szót, hogy mi az, ami kevésbé nyerte el a tetszésem egy-egy történetben. Amellett, hogy nehezen indult be a cselekmény, tulajdonképpen a végkifejlet kiszámíthatósága volt az, ami kevésbé tetszett. Vagyis az Estherrel történtek nem tartogattak számomra epikus, nagyszabású befejezést. Talán nem is illett volna hozzá, hiszen eléggé domináns volt a lelki sík ebben a történetben. Úgy gondolom, ez a regény tetőtől talpig rendben volt. Többet kaptam tőle, mint amire első ránézésre számítottam.

            Összességében nagyszerű szórakozást nyújtott a regény. Amikor letettem, még olvastam volna tovább. Szerintem lehengerlő, szórakoztató fantasy történet szerelemről, kötelességtudatról, egy rejtély megoldásáról. Olyan, ami nem a mi világunkban játszódik, de mégis bármely világban megállná a helyét. Bátran ajánlom a fantasy rajongóknak, nekem kedvencem lett. 


A szerző írói oldala

Moly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése