2019. november 22., péntek

Rövidekkel pár percben - Szemán Zoltán: Egypercesek és Sárkányhatározó


A Google Play egy nagyon jó felület arra, hogy legálisan tölthessünk le fizetős és ingyenes tartalmakat egyaránt. A filmek és a zenék mellett az irodalom rajongói is élvezettel keresgélhetnek az oldalon.  így találtam rá Szemán Zoltán műveire. Kezdésnek két, ingyenesen elérhető könyvéről hoztam el a véleményemet, de biztosan fogok még tőle olvasni, egy igazán sokoldalú írót ismerhettem meg a személyében.

Szemán Zoltán - Egypercesek




Tartalom:

Hét kis egyperces. Vidám, szomorú, elgondolkodtató, fanyar. Ideális olvasmány buszra várva, ebédidőben vagy egy rövid utazáshoz.


Véleményem
5/5

Ez a rövid válogatás igazán meglepett. Sokat gondolkodtam azon, hogy sorra vegyem-e benne található történeteket, de végül úgy döntöttem, összességében értékelném a könyvet.
 Hangulatában eltér, mégis a központi szál a halál és az elmúlás gondolata. A szerző bravúrosan játszik a különböző műfajokkal; úgy járja körül, ezt az amúgy nagyon nehéz témakört, hogy minden létező oldalról megközelíti.
Nevettem, sírtam, izgultam végül pedig szurkoltam olvasás közben. Ahogy egy barátnőm mondaná: „úgy játszott a lelkem csengettyűin, ahogyan csak akart”.
Azt gondolom, ilyen színvonalasan és sokrétűen felvázolni valamit, amit mindenki ismer, nem mindennapi tehetségre utal. Érezni a sorok mögötti tudást, hogy a szerző nemcsak papírra vetette a gondolatait, de nagyon is megfontoltan cselekedte mindezt. Bár maga a kötet nem hosszú mégis az volt az érzésem, nagyon komoly munka áll mögötte.

Az elején ugyan azt mondtam nem emelnék ki egy történetet sem, eggyel mégiscsak kivételt tennék: Az utolsó perc egy halálán lévő kiscicáról szól. Nem tudjuk, miért került ilyen állapotba, de az ő szemszögéből nézve élhetjük át az utolsó pillanatait. Állatbarátként ez is elég lenne ahhoz, hogy megrázzon, ám nemrég én is eltemettem két kicsikémet…. Nem tagadom, hogy mire  az utolsó laphoz értem hangosan zokogtam. Köszönöm az írónak, hogy ennyire erős érzelmet tudott kiváltani belőlem.




Szemán Zoltán - Sárkányhatározó
Kis sárkánykalauz kezdőknek



Tartalom:

Ingyenes kis füzetecske, a leggyakoribb sárkányok rövid leírásával, képekkel stb.

Véleményem

5/5

A cím magáért beszél: a szerző ezúttal a sárkányok rajongóinak kedvez. Ebben a picinyke kötetben nem történeteket találunk, hanem egy kisebb lexikonként kell kezelni, mely segít ezeknek a varázslatos lényeknek a megismerésében. Olvasás közben végig azt éreztem, nem kevés kutatómunka áll a háttérben. Lényeges információkat kapunk az egyedek külső leírásán át, a szokásaikon keresztül, egészen az egyes fajok lelőhelyéig. Az adatok képekkel is alá vannak támasztva, ami növeli azt az élményt, hogy a sárkányok még létező faj a bolygónkon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése