2019. november 17., vasárnap

Reakció Kiadó 2019-es megjelenése - Tolnai Lajos: A polgármester úr


Recenzió

Szeretném megköszönni a Reakció Kiadónak, és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy olvashattam a regény legújabb kiadását. Nagyon izgalmas volt, mivel politika témakörben még nem sikerült annyira elmélyednem, amennyire szerettem volna. Miután kétszer is elolvastam a művet rájöttem, élvezettel utazok vissza a régi időkbe és kíváncsian merülök el történelmünk soraiban.




Tolnai Lajos - A polgármester úr

Tartalom:

„A szubvenciós zsurnaliszta pocskolja a nemzet egyik részét, feneketlen, eszeveszett mocskolódással, mert aszerént fizetik és becsülik odafönt az intéző körök; az ellenzéki író mit tehet mást: dorongolja, szúrja, vádolja, gázolja a nemzet másik felét.”

Irodalmunk elfeledett fenegyereke, Tolnai Lajos a boldog békeidőkben írta meg A polgármester úr című regényét. A Marosvásárhelyen csak Dr. Revolver Lajosnak gúnyolt írólelkész-politikus-szerkesztő erdélyi és fővárosi korszakának határán született meg a mű, ami számos további ellenséget szerzett neki.
Hogy miről szól A polgármester úr? Helyi és országos politikáról, választásokról, sajtóról, akadémiáról, kultúrharcról, hódító nőkről, párbajozó férfiakról és a „két magyar hazáról”,
Magyar- és Erdélyországról. A kortárs olvasó felteszi a kérdést: mi változott az 1880-as évek óta?
Kiadásunkat Dávid Gyula irodalomtörténész előszava és személyes Tolnai-története, illetve A szép asszony kocsisa című novella teszi teljessé.

„Az elsikkasztott s mégis legnagyobb magyar regényíró elme” (Móricz Zsigmond)
                                                                                 
„Nem volt semmi bűne, csak különb volt, mint a többi. Éles volt a szeme, tehát keserű volt nagyságos szíve s rombolóan lázas az agyveleje. Mellékesen pedig legelső író embere volt ez országnak és még ezt meg is bocsátották neki… De hogy látni és beszélni mert, ezt nem bocsátották meg soha.” (Ady Endre)



Véleményem:
5/5


Azzal szeretném kezdeni, hogy Dávid Gyula irodalomtörténész sorai nagyon szépen felvezették a történéseket. Az, hogy megosztotta velem az író személyes történetét, nemcsak abban segített, hogy a megfelelő módon tudjam értékelni a cselekményt és a nyelvezetet, hozzájárult ahhoz is, hogy mint ember megértsem Tolnai Lajos gondolatait. Szívesen olvastam ezekről, érdekesebbé, életszerűbbé tette az egész regény hangvételét.
Az író hűen ábrázolja az 1880-as évek világát politikai és erkölcsi szempontból is. Olyan értékeket mutat be, melyek mára átértékelődtek, a családcentrikusság, az egymás és a hivatás felé irányuló tisztelet.
A régies nyelvezet igazi csemegének bizonyult; igazán jól esett olvasni a szép szóvirágokat.
Kedvenc szereplőm nincs, de talán itt nem is érdemes kiemelni senkit, mindenkinek megvolt a maga szerepe és helye a történetben. Olyan egységet alkottak a fő- és mellékszereplők,ha bárkit is ki kellene emelnem, nem lenne egész a történet.
Összességében egy nagyon korhű és érdekes történetet kaptunk. Akik érdeklődnek nemcsak az íróink, a történelmünk iránt, és szeretnek elmerülni a szép régies megfogalmazásokban, szeretni fogják az új kiadást.

A könyvet itt tudjátok beszerezni: 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése