2020. január 29., szerda

"Olyan típusú személyiség vagyok, aki kifejezetten szeret beszélgetni, ugyan ezt megtehetjük akkor is, ha leírjuk gondolatainkat. "

Fekete Gábor, köszönöm, hogy elfogadta az interjú felkérésemet a Magyar Szerzők Könyvei Magazin számára.  Külön öröm és megtiszteltetés számomra, hogy egy abonyi meseíróval készíthetek interjút. Az írónak eddig két mese könyve jelent meg Tíz kicsi történet és Dorka kalandjai címmel. Mikor megtudtam, hogy Abonyban is van egy meseíró, már akkor tudtam, szeretnék vele készíteni egy interjút. Nagyon örülök, hogy legkedvesebb városomban is találhatok írókat, még hozzá olyanokat, akik meséket vetnek papírra.

Fekete Gábor

Honnan jött az ötlet, hogy mese könyveket írjon, miről szólnak az ön meséi?


Kedves Kovács Ágnes!
Magyar Szerzők Könyvei Magazin
Főszerkesztő

Talán erre a kérdésre a legnehezebb megválaszolnom a választ.
Olyan típusú személyiség vagyok, aki kifejezetten szeret beszélgetni, ugyan ezt megtehetjük akkor is, ha leírjuk gondolatainkat. Emlékszem a napra, amikor arra gondoltam, hogy talán papírra kellene vetni mind azt, ami a fejemben megfordul! Akkoriban többnyire távol dolgoztam a gyermekeimtől, így elsősorban nekik szerettem volna a meséimmel kedveskedni.
Az első perctől kezdve a líra volt a meghatározó meséimben. Ez áll hozzám a legközelebb. A legnagyszerűbb történetek, csupa egyszerű dolgokból születnek. Dorka kalandjai is egy ilyen mesekönyv, sikerült a történeteket úgy felépítenem, hogy az a gyermekek részére is könnyen befogadható legyen. A második könyvem, a Tíz kicsi történet ettől már kicsit eltér, itt elmaradtak a tematikusan felépített karakterek, és a legkisebbekre koncentrálva, rövid, és téma megkötés nélkül születtek meg a történetek.

Vannak illusztrációk az eddig megjelent mesekönyvekben? Milyen korú gyerekeknek ajánlja elsősorban?

Az eddigi vélemények szerint, szerethetőek az illusztrációk, nekem is tetszenek. A könyvek rajzainak elkészítése jókora kihívás elé állította Tímeát, mivel nem gyakorlott illusztrátor, számára is ez a két könyv egy - egyfajta lehetőség, hisz alkalma nyílt megmutatni tudása legjavát. Összefogtunk és alkottunk, a lelkünk pedig szárnyal! A két könyvem, két-két korosztályt szolgál ki,. Dorka Kalandjai inkább a hatévesek korosztálya, míg a Tíz kicsi történet, három-ötévesek világa.


Rögtön tudta, hogy meséket akar írni, vagy próbálkozott más zsánerben, mielőtt eljutott idáig?

Az első perctől kezdve a gyermekirodalom, a mesék és verses mesék adtak ihletet számomra, és nem is gondolok arra, hogy mi mindent írhatnék esetleg. Azt tudom, és személyesen is megtapasztaltam, hogy a gyerekeknél hálásabb közönség nem létezik. Persze egy mesekönyvvel először mindig a szülőket kell megnyernem, rajtuk keresztül vezet az út a gyermekekhez. Ez sokkal nehezebb feladat, mint megírni egy mesét.  Amíg ezt a passzivitást nem tudom leküzdeni a szülőknél, addig nem is érdemes más zsánerben gondolkodnom.

Van, valami célja vagy szeretne elérni valamit az írásain keresztül?

Pár éve még azon töprengtem, vajon tényleg sikerülhet kiadatnom egy mesekönyvet! Ma már tudom ez nem is olyan nagy dolog. Én azt gondolom, hogy egy hosszú lépcső első, talán második fokán állok, ahonnan még nagyon könnyen vissza is eshetünk. Egy célom van, ami minden szerző vágya, szeressék, amit írok, beszéljenek róla, legyen és váljon a helyi kultúra része, részese.

A családja hogyan fogadta, hogy gyerekeknek ír mesekönyveket?

Ez egy váratlan eseményként vonult be családunk mindennapi történései közé, így kellőképpen tudott meglepetést okozni. Valamilyen szinten minden családtagom büszke rám, bár lássuk be ez nem egy olimpiai aranyérem. Persze édesanyám a legbüszkébb, és ez így is van rendjén.

Közeljövőben várhatóak még mesekönyvek?

Bízom benne, hogy fog még megjelenni könyvem, remélem az idei év második felében. Nehéz időt szakítani erre a roppantul, nyugalom, és kedélyfüggő tevékenységre. Ez mellett különböző irodalmi pályázatokon is részt veszek, ennek eredményeként két Antológiában is jelentek meg meséim, és vettem részt díjátadóval egybekötött könyvbemutatókon. Például a magyar kultúra napján, Budapesten. További pályázatokra pedig lelkesen készülök.

Mik a tervei az idei évre, folytatja a meseírást? Vagy esetleg más zsánert próbál ki?


Tudnunk kell, hogy mik a határaink, és figyelnünk kell, arra hogy ne állítsunk fel önmagunkon túlmutató célokat, mert ha nem állunk rá készen, a kudarc könnyen kedvünket szegheti. Így egyelőre csak a mesékre fogok koncentrálni.


Köszönöm még egyszer az interjút, Gábor!

A könyvet itt lehet megvásárolni ezen az oldalon nekedmeselem.hu  illetve Facebook oldalon is megtalálható Fekete Gábor.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése