2020. január 30., csütörtök

Kovács Kornélia: Anyaság a csillámpónin túl - "...barangolás az anyaság rejtelmeiben, az anyai lélek útvesztőiben".


Szeretném megköszönni a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak és Kovács Kornélia írónőnek, hogy lehetőségem volt elolvasni ezt a nem mindennapi könyvet, ami nyílt őszinteségével, humorával simogatja a kismamák és az anyukák lelkét. 

Kovács Kornélia: Anyaság a csillámpónin túl


Tartalom: 

Ez a könyv olyan, mint egy kávé melletti jó beszélgetés egy barátnővel, aki a szemedbe mondja, csak annyi kell, hogy bízz az ösztöneidben, és friss anyukaként a lelki békéd érdekében engedd el a „jó” tanácsokat a füled mellett. Szabad szóhasználata, nyitottsága és lazasága mosolyt csal az arcodra, segít megerősíteni abban, hogy nem vagy egyedül a kétségbeeséssel, a könnyekkel, a pofonokkal és a hibákkal. Észosztás helyett karon fog, és végigvezet az anyaság rögös útvesztőin, hogy lásd a „szuperanyuság” sokszor csak kirakat, hogy a melléfogás és a tanácstalanság a legjobbakkal is megesik. 

Kismamáknak ajánljuk, de a rutinos anyáknak is, hiszen jó nosztalgiázni, utólag mosolyogni az egykor reménytelennek tűnő helyzeteken. 


"Te tudod, mennyi az elég, és nem kell belepusztulni az anyaságba sem fizikailag, sem mentálisan. (Más kérdés, hogy ha kellene, az életed adnád a gyermekedért.) Aki megkérdőjelezi a képességeidet vagy a szeretetedet a gyermeked iránt, az tehet egy szívességet…"


"… tudni kell elengedni. Elengedni, hogy nem úgy sikerült, hogy nem azt érezted, amit vártál, hogy gyengének érezted magad."


Véleményem: 
5/5 

Már a címe alapján azonnal tudtam, nekem ezt, – két gyermek anyukájaként –, mindenképpen el kell olvasnom. 
A fülszöveg és az előszó elolvasása után azt éreztem, teljesen egy hullámhosszon vagyok a szerzővel. 

Ez a könyv megmutatja a valóságot, azt, hogy milyen kétségek merülnek fel a nőkben a várandósság alatt, a szülés után. 
Jólesett volna akkor olvasni ezt, amikor terhes voltam, esetleg a szülés után, vagy legalább akkor, amikor picik voltak a gyerekeim. 
Segített volna, ha olyan írást tesznek elém, amiből az derül ki, hogy nem vagyok, egyedül, hogy a legtöbben úgy élik meg a dolgokat, ahogy én is. 

Visszatekintés volt számomra ennek a könyvnek az olvasása, nosztalgikus hangulatban faltam a sorokat. Minden témakörnél élénken láttam, hogy én miként éltem meg az adott helyzetet, mintha filmen vetítették volna le az elmúlt éveket. 

Az összes olyan nőnek a kezébe adnám, aki gyermeket szeretne, aki gyermeket vár, és akinek kicsi gyermekei vannak, mert azok a mondatok, melyeket a szerző megfogalmaz, összeránthatják a szétesőben lévő lelked, amikor sírás közben kétségbeesetten gondolkodsz azon, vajon jó anya vagy-e. 

Borzasztóan örülök, hogy olvashattam, remélem sok kismama, anyuka kezébe eljut ez a történet.

Itt lehet az írónőt megtalálni:

Itt lehet a könyvet beszerezni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése